Wyłączyłem te ustawienia Google, aby poprawić prywatność
Używam Google do prawie wszystkiego. Wyszukiwania, poczty elektronicznej, map, wideo, dokumentów, a nawet mojego kalendarza. Największą zaletą jest wygoda. Nie muszę tworzyć dziesiątek kont i zarządzać nimi osobno. Ale oznacza to też, że przekazuję zbyt wiele danych jednej firmie. To nie jest zbyt mądry krok, jeśli zależy Ci na prywatności.
Nie chciałem całkowicie rezygnować z Google, więc zrobiłem drugie najlepsze rozwiązanie. Aby rozpocząć 2026 rok mocno, przejrzałem wszystkie ustawienia prywatności Google i przejąłem kontrolę nad tym, jak moje dane są zbierane i wykorzystywane.
Wyłącz Aktywność w sieci i aplikacjach
Największe źródło śledzenia Google’a
Jeśli istnieje jedno ustawienie konta Google, które śledzi najwięcej danych, to jest to to. Ustawienie Aktywność w sieci i w aplikacjach Google zapisuje historię Twoich wyszukiwań, używanych aplikacji, odwiedzanych stron internetowych, oglądanych filmów na YouTube i wiele więcej. Wejdź na stronę Moja aktywność Google, a możesz się zdziwić. Prawie wszystko, co zrobiłeś w aplikacjach i usługach Google, pojawia się tutaj.
Idea polega na tym, aby zapewnić lepsze rekomendacje. Otrzymujesz odpowiednie wyniki wyszukiwania i rekomendacje, gdy korzystasz z aplikacji i usług Google. Dzięki temu wszystko wydaje się wygodne, ale w zamian dochodzi do dużego śledzenia.
Aby to wyłączyć, wybierz Aktywność w sieci i aplikacjach na stronie Google Moja Aktywność i wybierz Wyłącz. Upewnij się, że tu wybierzesz Wyłącz i usuń aktywność, aby usunąć wszystko, co Google o Tobie przechowuje.
Wyłącz historię lokalizacji lub osi czasu
Zablokuj Google rejestrowanie Twoich ruchów
Jeśli często korzystasz z Google Maps, być może jesteś już zaznajomiony z funkcją Oś czasu, nazywaną również Historią lokalizacji. Rejestruje ona wszystkie miejsca, które odwiedzasz, korzystając z usług lokalizacyjnych w telefonie.
To obejmuje każdą sytuację, gdy wychodzisz do kawiarni, banku czy sklepu spożywczego. Pamięta nawet, dokąd pojechałeś na wakacje, jakie miejsca odwiedziłeś i jaką trasą tam dotarłeś.
To jedna z tych funkcji, które są świetne, gdy chce się powspominać. Ale znowu, wygoda ma swoją cenę. Google używa tych danych, aby pokazywać spersonalizowane rekomendacje i pomagać firmom mierzyć skuteczność ich reklam.
Dla mnie tego rodzaju szczegółowa historia podróży jest niepokojąca. Podobnie jak w przypadku aktywności w Internecie i aplikacjach, możesz wyłączyć funkcję Oś czasu oraz dane zbierane na stronie Moja aktywność w Google.
Wyłącz spersonalizowane reklamy
Zatrzymaj reklamy przed śledzeniem Cię
To nie powinno być zaskoczeniem. W końcu Google zarabia większość swoich pieniędzy na reklamach. Nawet po wyłączeniu Aktywności w Internecie i w aplikacjach oraz Historii lokalizacji, Google nadal może zbierać dane o Tobie, gdy korzystasz z jego darmowych aplikacji i usług.
Już znasz to uczucie. Szukasz czegoś raz, a nagle reklamy dokładnie tej rzeczy śledzą cię wszędzie, gdzie pójdziesz. To nie magia. To śledzenie.
Osobiście uważam to za irytujące. Oznacza to, że to, czego szukam, może pojawić się w reklamach, które każdy, kto spojrzy na mój ekran, może zobaczyć. Aby to wyłączyć, przejdź do Centrum reklam Google i wyłącz opcję Reklamy spersonalizowane.
Na tej stronie zobaczysz kilka opcji, które pozwalają kontrolować, jakie rodzaje reklam widzisz i których wolałbyś unikać. Może to być przydatne, jeśli chcesz unikać konkretnych tematów reklam, takich jak hazard, randki, odchudzanie i inne podobne, które uważasz za nachalne.
Usuń niechciane połączenia zewnętrzne
Zamknij drzwi, które zapomniałeś, że były otwarte
Jak większość ludzi, korzystam z tej opcji Zaloguj się przez Google prawie w każdej aplikacji lub usłudze innych firm, z której korzystam. To szybkie i wygodne. Ale za każdym razem, gdy to robisz, zezwalasz tym połączeniom zewnętrznym na korzystanie z pewnych danych.
To, co jest udostępniane, zależy od aplikacji. Czasami są to tylko Twoje imię i adres e-mail. Ale innym razem może to obejmować informacje z profilu, kontakty lub inne dane. Jednocześnie pozwala to Google wiedzieć, z jakich aplikacji i usług innych firm korzystasz. Oczywiście z punktu widzenia prywatności nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Aby to uporządkować, przejdź do strony Moje konto Google i wybierz Połączenia z aplikacjami innych firm. Tutaj zobaczysz listę stron, na których używałeś swojego konta Google do logowania. Przejrzyj listę i usuń wszystkie niechciane połączenia.
Przeglądanie ustawień aplikacji Google
Sprawdź ustawienia, na które nigdy nie patrzyłeś
Wyłączenie wszystkich powyższych funkcji śledzenia to świetny początek. Jednak jeśli korzystasz z wielu aplikacji Google, tak jak ja, to tak naprawdę tylko połowa pracy. Każda aplikacja Google ma własny zestaw ustawień prywatności, a jeśli ich nie szukasz, większość z nich pozostaje ustawiona domyślnie i w ten czy inny sposób zbiera dane.
Na przykład, jeśli często korzystasz z Gemini, ma ono funkcję pamięci, która zapisuje twoje poprzednie rozmowy. Oznacza to, że wszystko, o czym wspominałeś lub pytałeś, jest zapamiętywane. Dobrą wiadomością jest to, że możesz to wyłączyć. Podobnie, jeśli chcesz być naprawdę dokładny, będziesz musiał przejrzeć ustawienia prywatności w Chrome, Gmailu, YouTube i każdej innej usłudze Google, z której korzystasz.
Zarządzanie tymi ustawieniami prywatności nie wpłynęło ani nie zmieniło sposobu, w jaki korzystam z aplikacji i usług Google. A spokój ducha, który teraz mam, jest ogromny. Od czasu do czasu Google prosiło mnie o ponowne ich włączenie, ale te wyskakujące okienka można dość łatwo zignorować.




