Najnowsza aktualizacja Google Calendar ułatwia zarządzanie wieloma harmonogramami
Google Calendar wprowadza istotną zmianę dla każdego, kto zarządza współdzielonymi harmonogramami lub dodatkowymi kalendarzami. Google zmusza wszystkie posiadane dodatkowe kalendarze do pozostania widocznymi na liście ustawień, zastępując starą możliwość po prostu ich odsubskrybowania lub wyłączenia.
Choć to drobna zmiana, jest to istotna poprawa jakości użytkowania, która gwarantuje właścicielom dostęp do ustawień i uprawnień. Zapewnia, że jako właściciel zawsze masz natychmiastowy dostęp do zarządzania ustawieniami kalendarza, zmiany uprawnień udostępniania oraz kontrolowania całego cyklu życia tego harmonogramu. Nawet jeśli ukryjesz je z głównego widoku, te kalendarze są zawsze dostępne w Twoich Ustawieniach. Jeśli chcesz, aby ponownie pojawiły się w codziennej siatce harmonogramu, wystarczy zaznaczyć pole 'Pokaż na liście kalendarzy'.
Google wspomniało o tym pod koniec zeszłego roku, ale skupiono się na fakcie, że nastąpią zmiany w zakresie posiadania kalendarzy drugorzędnych. Wcześniej kalendarze drugorzędne, czyli wszystkie kalendarze, które tworzysz lub które są z tobą współdzielone, mogły być zarządzane tylko na poziomie organizacji. Taka struktura była zbyt ogólna, aby skutecznie zarządzać kalendarzami na co dzień.
Nowy system definiuje jednego, dedykowanego właściciela dla każdego kalendarza dodatkowego. Gdy tworzysz nowy kalendarz, automatycznie stajesz się jego właścicielem. W przypadku istniejących kalendarzy Google automatycznie przypisał właściciela na podstawie aktualnych uprawnień kalendarza. Ten krok daje znacznie bardziej szczegółową kontrolę dla każdego, kto musi określić konkretne zasady dla każdego kalendarza, takie jak regiony danych.
Wyznaczenie dedykowanego właściciela ułatwia również przekazywanie odpowiedzialności. Jeśli jesteś właścicielem dodatkowego kalendarza, możesz przenieść jego własność na innego użytkownika bezpośrednio w ustawieniach Kalendarza.
Jeśli chodzi o zarządzanie cyklem życia kalendarza, masz teraz jasne opcje. Aby pozbyć się kalendarza teraz, masz dwie możliwości: usunąć go dla wszystkich lub przekazać klucze nowemu właścicielowi. Przekazanie własności pozwala zrezygnować z subskrypcji kalendarza, jednocześnie zapewniając, że pozostanie on aktywny i widoczny dla reszty zespołu.
Istnieje zalecany limit, o którym należy pamiętać. Aby aplikacja działała płynnie, Google sugeruje ograniczenie liczby posiadanych kalendarzy na koncie do 100. Jeśli przekroczysz ten próg, Google stopniowo doda kalendarze do Twojej listy, aby zapewnić płynne przejście. Firma zachęca użytkowników do przeglądania listy i usuwania lub przenoszenia kalendarzy, które przekraczają limit 100 kalendarzy. Jest to jednak limit elastyczny. Google nie uniemożliwia posiadania większej liczby kalendarzy, ale ostrzega, że może to spowolnić działanie interfejsu.
Jeśli polegasz na Kalendarzu Apple do zarządzania harmonogramem Google Calendar, możesz napotkać na konkretny problem. Własne kalendarze mogą nie synchronizować się automatycznie tą metodą. Jeśli chcesz upewnić się, że pojawią się na twojej liście, musisz przejść na stronę ustawień synchronizacji Google i zaznaczyć pole obok każdego kalendarza, który chcesz, aby pojawił się na twoim iPhonie lub Macu.
Ta automatyczna dodatkowa funkcja jest teraz wprowadzana dla wszystkich klientów Google Workspace oraz użytkowników z osobistymi kontami Google. Użytkownicy z osobistymi kontami mogą spodziewać się wydłużonego wdrażania, które może potrwać dłużej niż 15 dni, począwszy od 19 stycznia 2026 roku. Dla tych, którzy korzystają z domen Rapid Release i Scheduled Release, wydłużone wdrażanie rozpocznie się 27 stycznia 2026 roku.
Źródło: Google
