Wyszukiwanie w witrynie

10 ustawień Chrome, które zawsze mam wyłączone


Domyślne ustawienia Google Chrome mogą utrudniać przeglądanie, naruszać prywatność i zużywać zasoby systemowe. Dlatego zawsze wyłączam następujące ustawienia podczas instalacji Chrome na nowym komputerze.

Autouzupełnianie i hasła

Podobnie jak większość przeglądarek, Chrome pozwala na zapisywanie danych osobowych, haseł i informacji o płatnościach, które następnie automatycznie wypełnia przy kolejnej potrzebie. Choć jest to wygodne, funkcja ta stanowi ryzyko bezpieczeństwa, ponieważ każda osoba mająca dostęp do Twojego urządzenia mogłaby niewłaściwie wykorzystać lub uzyskać dostęp do wrażliwych informacji, a naruszenie bezpieczeństwa mogłoby sprawić, że Twoje dane trafią w niepowołane ręce.

Z tego powodu zawsze mam wyłączone ustawienia automatycznego wypełniania. Aby je wyłączyć, kliknij trzy pionowe kropki w prawym górnym rogu i wybierz „Ustawienia”. Następnie przejdź do „Autouzupełnianie i hasła”. W sekcji Metody płatności wyłącz przełączniki dla wszelkich informacji, których przeglądarka nie powinna zapisywać.

Następnie otwórz „Menedżer haseł Google”, wybierz „Ustawienia” i wyłącz „Proponuj zapisywanie haseł i kluczy dostępu”.

Wyskakujące okienka i przekierowania

Domyślnie strony internetowe mogą wysyłać wyskakujące okienka z reklamami, promocjami i innymi natrętnymi treściami oraz używać przekierowań, aby przekierować Cię na potencjalnie szkodliwe strony. Nie tylko stanowi to zagrożenie bezpieczeństwa, ale może też zakłócać Twoje doświadczenia związane z przeglądaniem. Na szczęście Chrome pozwala blokować wyskakujące okienka i przekierowania. Polecam wyłączyć te opcje.

Aby zablokować wyskakujące okienka w Chrome, przejdź do Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Ustawienia witryn, przewiń do „Wyskakujące okienka i przekierowania” i wybierz „Nie pozwalaj witrynom wysyłać wyskakujących okienek ani używać przekierowań”.

Wczytaj strony z wyprzedzeniem

Chrome ma funkcję wczytywania stron w tle, która ładuje niektóre linki, które wcześniej odwiedziłeś, zanim na nie klikniesz, aby otwierały się szybciej następnym razem. Choć może to przyspieszyć przeglądanie i zaoszczędzić czas, zużywa też dodatkowe zasoby systemowe, co może wpływać na wydajność przeglądarki. Dlatego wolę mieć tę funkcję wyłączoną.

Aby wyłączyć wstępne ładowanie stron, przejdź do Ustawienia > Wydajność, znajdź sekcję Szybkość i wyłącz opcję „Preload Pages” (Wstępne ładowanie stron). Wyłączenie tej funkcji poprawia szybkość działania Chrome.

Ciasteczka stron trzecich

Podczas przeglądania internetu ciasteczka stron trzecich śledzą moją aktywność i tworzą profil mojego zachowania w sieci, który następnie jest udostępniany reklamodawcom zewnętrznym w celu kierowania do mnie spersonalizowanych reklam. Uważam to za istotny problem w zakresie prywatności. Aby uniemożliwić śledzenie moich działań i uniknąć natrętnych, spersonalizowanych reklam, blokuję ciasteczka stron trzecich.

Aby je wyłączyć, przejdź do Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Pliki cookie i dane witryn, a następnie wybierz „Blokuj pliki cookie innych firm.” Niektóre strony internetowe mogą nie działać poprawnie po wyłączeniu tej opcji.

Uprawnienia do kamery i mikrofonu

Kiedy odwiedzasz strony internetowe, które mogą wymagać dostępu do mikrofonu lub kamery, pojawia się wyskakujące okienko z prośbą o zgodę na użycie przez witrynę Twojego sprzętu. Może się to pojawić nawet jeśli nie planujesz uczestniczyć w spotkaniu, a przypadkowe udzielenie zgody może pozwolić innym na usłyszenie dźwięków lub zobaczenie Twojej twarzy niezamierzenie.

Aby tego uniknąć, nie pozwalam witrynom na żądanie tych uprawnień i włączam je tylko wtedy, gdy zdecyduję się dać dostęp konkretnym stronom. Aby wyłączyć te uprawnienia, przejdź do Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Ustawienia witryn. W sekcji Kamera wybierz „Nie zezwalaj stronom na korzystanie z kamery”, a w sekcji Mikrofon wybierz „Nie zezwalaj stronom na korzystanie z mikrofonu”.

Aplikacje działające w tle

Domyślnie Google Chrome jest ustawiony tak, aby uruchamiał aplikacje w tle, nawet po zamknięciu przeglądarki. Chociaż pomaga to w szybszym ładowaniu stron internetowych, pozwala Chrome sprawdzać aktualizacje i umożliwia szybkie ponowne otwarcie przeglądarki, może to zużywać zasoby systemowe i wyczerpywać baterię. Z tych powodów wolę wyłączyć tę funkcję.

Aby wyłączyć tę opcję, przejdź do Ustawienia > System i wyłącz przełącznik „Kontynuuj uruchamianie aplikacji w tle po zamknięciu Google Chrome”. Spowoduje to zatrzymanie procesów związanych z Chrome działających w tle. Jednak ta opcja jest dostępna tylko w Chrome dla Windows, a nie w Chrome dla macOS.

Powiadomienia sieciowe

Podczas przeglądania stron internetowych możesz natknąć się na wyskakujące okienka proszące o pozwolenie na wysyłanie powiadomień. Jeśli klikniesz przez przypadek, powiadomienia te mogą stać się uciążliwe, a nawet prowadzić do szkodliwych stron. Aby tego uniknąć, wyłączam tę funkcję, upewniając się, że strony nie będą wysyłać powiadomień, nawet jeśli przez pomyłkę je zatwierdzę.

Aby zablokować powiadomienia, kliknij trzy pionowe kropki w prawym górnym rogu i przejdź do „Ustawienia”. Następnie przejdź do Prywatność i bezpieczeństwo > Ustawienia witryn i znajdź „Powiadomienia” w sekcji Uprawnienia. Wybierz „Nie zezwalaj witrynom na wysyłanie powiadomień”, aby uniemożliwić otrzymywanie jakichkolwiek powiadomień, dzięki czemu przeglądanie będzie wolne od rozpraszaczy.

Przyspieszenie sprzętowe

Sprzętowa akceleracja pozwala Chrome korzystać z GPU w komputerze do obsługi zadań takich jak renderowanie wideo czy przetwarzanie obrazów, co pomaga odciążyć procesor. Chociaż może to poprawić wydajność zarówno procesora, jak i przeglądarki, zauważyłem, że włączenie tej funkcji często powoduje awarie, zwłaszcza podczas transmisji na żywo. Wyłączenie jej rozwiązuje ten problem w moim przypadku.

Aby zapobiec problemom, trzymam wyłączoną akcelerację sprzętową. Aby ją wyłączyć, przejdź do Ustawienia > Zaawansowane > System i wyłącz opcję „Używaj akceleracji graficznej, gdy jest dostępna”.

Automatyczne pobieranie

Domyślnie witryny mogą automatycznie pobierać powiązane pliki wraz z głównym plikiem, który pobierasz, co może oszczędzić czas. Choć jest to wygodne, otwiera to również możliwość pobrania złośliwych plików bez Twojej wiedzy lub zgody. Z tego powodu zawsze blokuję tę funkcję, aby zapobiec automatycznemu pobieraniu wielu plików naraz przez witryny.

Raport How-To Geek

Raport How-To Geek

Subskrybując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera i wiadomości marketingowych oraz akceptujesz Warunki korzystania z serwisu i Politykę prywatności Valnet. Możesz zrezygnować w każdej chwili.

Aby wyłączyć automatyczne pobieranie wielu plików, przejdź do Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Ustawienia witryn, a następnie przewiń do „Automatyczne pobieranie” w sekcji Dodatkowe uprawnienia. Tam wybierz „Nie pozwalaj witrynom na automatyczne pobieranie wielu plików”. Teraz będziesz proszony o udzielenie pozwolenia przed pobraniem jakichkolwiek dodatkowych plików.

Kontynuuj tam, gdzie przerwałeś

Chrome pozwala ustawić, które strony lub witryny otwierają się po uruchomieniu przeglądarki. Możesz wybrać otwieranie konkretnych stron, strony nowej karty lub przywrócenie wszystkich stron, które były otwarte podczas ostatniego zamknięcia Chrome. Kiedyś korzystałem z opcji „Kontynuuj tam, gdzie przerwałeś”, ale uznałem to za problem związany z prywatnością, ponieważ inni mogli zobaczyć strony, których używałem podczas ostatniej sesji.

Opcja otwierania konkretnej strony lub zestawu stron może również powodować niepotrzebne obciążenie przy uruchamianiu, a złośliwe strony mogą być ustawione tak, aby otwierały się automatycznie. Z tych powodów trzymam obie opcje wyłączone i ustawiam Chrome tak, aby przy uruchamianiu otwierał tylko stronę nowej karty. Aby to zrobić, przejdź do Ustawienia > Przy uruchamianiu i wybierz „Otwórz stronę nowej karty”.


Oto kilka ustawień, które zawsze mam wyłączone w Chrome, aby zwiększyć prywatność, wydajność i bezpieczeństwo. Jeśli używasz Chrome z domyślnymi ustawieniami, zalecam ich wyłączenie, aby cieszyć się płynniejszym i bezpieczniejszym korzystaniem z przeglądarki. Jeśli okaże się, że wyłączenie któregoś z tych ustawień negatywnie wpływa na Twoje doświadczenie, zawsze możesz wrócić i przywrócić zmiany.

Powiązane artykuły