Android kopiuje znacznie więcej do Google Cloud, niż powinien. Oto jak to zatrzymać
Google jest głęboko zintegrowany z Androidem. Większość marek telefonów w dużym stopniu polega na ich usługach, aby zasilać wszystko, zwłaszcza aplikacje i synchronizację. Jedną z kluczowych funkcji, którą Google obsługuje na Twoim telefonie, jest tworzenie kopii zapasowych, co może skutkować wysyłaniem większej ilości Twoich danych na Twoje konto Google, niż zdajesz sobie sprawę.
Jeśli nie czujesz się komfortowo, udostępniając te dane Google, lub po prostu chcesz zobaczyć, co jest archiwizowane, warto przyjrzeć się dokładniej ustawieniom.
Co Android automatycznie tworzy kopię zapasową na Twoim koncie Google
Przechowywanych jest więcej informacji, niż większość zdaje sobie sprawę
Gdybym zapytał cię, jakie informacje Google kopiuje z twojego telefonu, prawdopodobnie zgadłbyś zdjęcia i kontakty. I miałbyś rację, ponieważ są to dwa najbardziej oczywiste przykłady danych powiązanych z twoim kontem Google.
Jednak Google faktycznie przechowuje o wiele więcej niż to.
Oprócz kontaktów, Google tworzy także kopię zapasową historii połączeń, wiadomości SMS i MMS oraz czatów RCS z Google Messages.
Niektóre ustawienia urządzenia są również tworzone w kopii zapasowej. Dokładnie to, co jest przechowywane, różni się w zależności od telefonu, ale Google zazwyczaj zapisuje rzeczy takie jak sieci Wi-Fi i hasła, tapety, ustawienia daty i godziny oraz inne ustawienia systemowe.
Aplikacje i niektóre dane aplikacji mogą być również tworzone w kopii zapasowej. Dokładniej mówiąc, Google przechowuje listę aplikacji zainstalowanych na Twoim telefonie, a w zależności od tego, jak aplikacja została opracowana, niektóre preferencje i ustawienia użytkownika. Zazwyczaj można oczekiwać, że ustawienia aplikacji Google, takich jak Google Maps i Google Calendar, będą się prawidłowo synchronizować, podczas gdy wiele aplikacji innych firm przechowuje bardzo niewiele lub wcale nic.
Google Photos domyślnie nie tworzy kopii zapasowych Twoich zdjęć i filmów, ale ponieważ aplikacja regularnie zachęca użytkowników do włączenia tej funkcji, wielu użytkowników Androida i tak z niej korzysta. Więcej na ten temat wkrótce.
Jak zatrzymać Google przed tworzeniem kopii zapasowej danych z telefonu
Na koniec dnia to twój telefon i twoje dane
Biorąc pod uwagę Google, większość danych, które firma zbiera, jest całkiem rozsądna. Poza zdjęciami i filmami, dane nie zajmują dużo miejsca, a są naprawdę przydatne do przywracania telefonu lub przechodzenia na nowe urządzenie.
Ponadto Google ma silne osiągnięcia w zakresie ochrony danych użytkowników przed hakerami, więc jeśli bezpieczeństwo jest Twoim jedynym zmartwieniem, wyłączenie kopii zapasowych nie jest dobrym pomysłem. Jednak to, co Google robi ze zebranymi danymi, to zupełnie inna sprawa.
Jeśli chcesz to wyłączyć, otwórz Ustawienia telefonu i przewiń w dół do Google (na telefonach Pixel, zamiast tego stuknij w ikonę profilu u góry Ustawień). Następnie przejdź do Zarządzaj kopią zapasową > Dane innych urządzeń i wyłącz Tworzenie kopii zapasowej danych innych urządzeń.
Pamiętaj, że spowoduje to również usunięcie istniejących danych kopii zapasowej przechowywanych w chmurze, więc najpierw wykonaj ręczną kopię zapasową wszystkiego, co ważne. Niektóre informacje, takie jak kontakty, mogą być nadal przechowywane na karcie SIM, podczas gdy takie rzeczy jak hasła do Wi-Fi i ustawienia systemowe są trudniejsze do zachowania bez dostępu root. Narzędzia firm trzecich, takie jak Shizuku w połączeniu z Swift Backup, mogą pomóc obejść niektóre z tych ograniczeń.
W zależności od telefonu i momentu, w którym to czytasz, możesz również zobaczyć nowszą funkcję nad Innymi danymi urządzenia, która tworzy kopię zapasową folderu Pobrane na telefonie.
Poprosiłem kilku współpracowników w How-To Geek, aby sprawdzili, i potwierdzili, że funkcja nie jest obecnie dostępna na ich urządzeniach. Jeśli jednak ją posiadasz, warto rozważyć jej wyłączenie, zwłaszcza jeśli obawiasz się, że twoja chmura może zostać zaśmiecona dużymi plikami lub po prostu nie chcesz, aby wrażliwe dane trafiały do chmury.
Jeśli po prostu chcesz przestać synchronizować kontakty, nie musisz wyłączać wszystkich funkcji tworzenia kopii zapasowych
Wyłącz synchronizację kontaktów, zachowując wszystko inne
Automatyczne tworzenie kopii zapasowych kontaktów przez Google ratowało mnie w kilku sytuacjach w przeszłości, ale jeśli się nad tym zastanowić, istnieje uzasadniony problem prywatności związany z przesyłaniem do chmury numerów telefonów, które zostały ci powierzone przez inne osoby. Chociaż przesyłanie listy imion, numerów telefonów, dat urodzin i innych danych kontaktowych samo w sobie może wydawać się niezbyt szkodliwe, Google nadal może wywnioskować całkiem sporo o tobie i osobach znajdujących się w twoich kontaktach.
W każdym razie, dobrą wiadomością jest to, że możesz wyłączyć synchronizację kontaktów, zachowując jednocześnie pozostałe funkcje tworzenia kopii zapasowej Androida. Aby to zrobić, przejdź do Ustawienia > Google > Wszystkie usługi. Przewiń w dół, aż znajdziesz Synchronizację kontaktów Google, stuknij ją, a następnie stuknij Status i wyłącz Synchronizację kontaktów Google.
Pamiętaj, że wykonanie tej czynności może usunąć zsynchronizowane kontakty z urządzenia, a nie tylko z chmury. Przed wyłączeniem tej funkcji upewnij się, że kontakty są gdzie indziej zapisane, na przykład na karcie SIM lub w pamięci lokalnej. Jeśli natywna aplikacja Kontakty w telefonie nie ma opcji tworzenia kopii kontaktów na karcie SIM lub eksportowania ich do pliku, możesz użyć zaufanej aplikacji zewnętrznej do tego celu.
Możesz następnie przejść do Kontaktów Google i ręcznie usunąć kontakty przechowywane w chmurze, jeśli chcesz, aby zostały całkowicie usunięte z Twojego konta Google.
Google Photos prawdopodobnie używa więcej pamięci w chmurze niż cokolwiek innego
Automatyczne kopie zapasowe zdjęć i wideo mogą wyczerpać Twój darmowy plan przechowywania
Chociaż większość rzeczy, które Google przechowuje w chmurze, nie jest szczególnie inwazyjna dla prywatności, jest jeden godny uwagi wyjątek: Google Photos. Aplikacja jest popularna, ponieważ daje 15 GB darmowej przestrzeni w chmurze na twoje zdjęcia i filmy, które automatycznie synchronizują się z twoim telefonem, dając dostęp zdalny i chroniąc je na wypadek, gdyby coś stało się z twoimi oryginalnymi kopiami.
Tak bardzo, jak doceniam tę funkcję — ponieważ pomogła mi zachować jedyne kopie starych rodzinnych zdjęć osób, które już nie żyją — teraz jestem świadomy, że Google Photos jest dalekie od bycia najbardziej prywatnym rozwiązaniem do przechowywania obrazów.
Obecnie używam samodzielnie hostowanej alternatywy zwanej Immich na moim NAS, aby przechowywać moje zdjęcia i filmy offline. Jeśli już masz rozwiązanie do tworzenia kopii zapasowych lub nie chcesz płacić za subskrypcję Google One, aby odblokować więcej miejsca w chmurze, może warto wyłączyć automatyczne kopie zapasowe w Google Photos — nadal możesz w razie potrzeby przesyłać pojedyncze zdjęcia ręcznie.
Aby zatrzymać tworzenie kopii zapasowych zdjęć i filmów w Google Photos, przejdź do Ustawienia > Google > Zarządzaj kopią zapasową > Zdjęcia i filmy na swoim telefonie. Stamtąd możesz całkowicie wyłączyć kopie zapasowe na górze lub przewinąć w dół, aby wybrać, które foldery urządzenia mają być kopiowane.
System kopii zapasowych Google jest solidny, ale nie jest twoją jedyną opcją
Możesz chronić swoje dane bez polegania na usługach Google
Chociaż głęboka integracja Google z Androidem sprawia, że tworzenie kopii zapasowych danych jest niezwykle wygodne, nie jest to jedyna opcja. Istnieje wiele alternatyw, które nie opierają się na chmurze, takich jak tworzenie kopii zapasowych zdjęć i filmów na NAS lub przechowywanie kontaktów lokalnie na urządzeniu lub karcie SIM.
Mając to na uwadze, być może najlepszym podejściem jest selektywne wybieranie, które dane pozwalasz Google na tworzenie kopii zapasowych, jednocześnie przechowując bardziej wrażliwe informacje offline.









